Copyright © 2010 by "DEKO"  ·  E-Mail: makedonskirubin@gmail.com
М А К Е Д О Н С К И     Ф И Л И Г Р А Н
        Голем дел од скапоцените камења обработени во нашата лабораторија се вградуваат во ФИЛИГРАН. Карактеристичен за ориентот чија европска порта е токму Македонија, привлекува големо внимание кај странските посетители, но и кај младата генерација клиенти.

            Филигранот, како би се кажало, “има душа“!
А речиси беше на работ на изумирање, “задушен“ од распространувањето на евтин накит произведен индустриски и во големи серии.


            За среќа, останаа активни неколку работилници и дуќани специјализирани за филигран, “Рубин Кармин“, Вангел Деребан во Охрид, Марк Коља, Мајстор Џељо и други, кои заедно со неколкуте владини и невладини иницијативи за зачувување на филигранскиот занает, придонесоа за скромното појавување на нова генерација млади артисти и занаетчии. Тие малди артисти внесоа нова енергија во запоставениот сектор.

            ДЕКО, со Македонскиот Рубин, дава придонес од витално значење за развој на филигранот. Нјаголем дел од дизајнот и изработката на филигран е дело на младата уметничка Ивана Стојановска од Скопје.

1   МАКЕДОНСКИОТ РУБИН ЦВЕТЧЕ-филигран сребро
3  ТАНДЕМ цвет и ѕвезда
филигран сребро 950
2   ЖЕНЧЕ 
филигран сребро 950
4   ВЕРЕНИЧКИ ПРСТЕН Силвија - сребро 925
Ancient tradition,  inner peace and  patience  of  macedonian  artist...
5   МАКЕДОНСКИ  РУБИН
овален кабошон во сребро
ПРИНЦЕЗАТА  РАНИ
Македонски Рубин и Амазонит
6   МАКЕДОНСКИОТ РУБИН  филигран злато 14
7   ’ ЖЕНЧЕ ’
нашите скапоцени камења
8   ’ ЅВЕЗДИЧЕ ’
најбараниот дизајн
9   ’ ЖЕНЧЕ ’ 
Македонски Амазонит
10  ’ ЅВЕЗДИЧЕ ’
Тигрово  Око
11   ЦВЕТ  Ивана
првиот брош со МК Амазонит
12   АМЕТИСТ
внатрешен мир, медитација
* Коментарот ќе биде објавен по одобрување од Администраторот
Коментар: